[QAD] De bewaarcomputer

Gepost op: 19 december 2017

Delen  

Een niet zo bekend voorbeeld van een computer is een bewaarcomputer. In de dagelijkse praktijk zal je deze term niet horen. In de agrarische wereld en industrieën waarin veel met vers voedsel gewerkt wordt is deze term helemaal niet zo vreemd en soms onontbeerlijk. Een bewaarcomputer is meer dan alleen maar een kastje en een schermpje.

Wat is een bewaarcomputer

Een bewaarcomputer of bewaarsysteem is misschien wel een beter woord, is een geheel systeem, waarmee bijvoorbeeld de agrariër met een blik op zijn scherm, zijn gehele voorraad die hij in opslag heeft kan regulieren en controleren. Voorbeelden hiervan zijn de temperatuur, CO² regeling, anticondens, de interne ventilatie en zelfs de energieregeling. Het is dus apparatuur, zoals een ventilator die allen aangesloten zijn op één computersysteem, zodat de je via een scherm in een oogopslag kan zien hoe het met de verse producten gesteld is en of je wat moet aanpassen. Het is niet zo, dat het de computer is, die alles regelt. Als mens blijf je altijd verantwoordelijk, voor wat jij in het systeem invoert. De gegevens die je invoert, zijn leidend voor de computer en gaan met die gegevens aan de slag. Een bewaarcomputer kan een agrariër veel werk uit handen nemen. Hij heeft voor zijn opgeslagen aardappelen bijvoorbeeld een bepaalde temperatuur nodig. Op zijn pc, tablet of zelfs via mobiele telefoon is het mogelijk om dit in de gaten te houden. Mocht de temperatuur afwijken, dan kan je dat aanpassen met een druk op de knop. Worden de aardappelen te droog volgens de bewaarcomputer? Dan is met een druk op de knop extra ventilatie zo aangezet. Eigenlijk is alles mogelijk te regelen via dit systeem, als je boerderij zelf zonne-energie opwekt, kan je bijvoorbeeld ook de opgeslagen energie nauwlettend in de gaten houden. 

Merken bewaarcomputers

Er zijn enkele spelers op de markt van de bewaarsystemen. Een bekende is bijvoorbeeld de Climanova van Siemens. Een modern systeem, die allerlei zaken in de gaten kan houden en via een app te bedienen is. De Climanova is een open systeem, dus voor iedereen te gebruiken. Het komt namelijk heel vaak voor dat bedrijven een op maat gemaakt bewaarsysteem laten ontwikkelen. Een dergelijk systeem past dan naadloos in de onderneming. Mooij Agro is een productiebedrijf voor ventilatoren. Ook zij hebben een bewaarcomputer op de markt gebracht: de Croptimiz-r. Hier staat gebruiksgemak centraal en gebruikers kunnen simpel een foto van hun opslagplaatsen inladen. Naast het feit dat men de voorraden dan kan bekijken, kan met ook punten op deze foto aanmaken, waarin bijvoorbeeld de temperatuur niet boven een bepaalde temperatuur mag komen.

Voor meer informatie spreek met Tolsma Techniek Emmeloord BV.

Archief

2017 2018

Recente artikelen